top of page

Cum a fost inventat?

Cuptorul cu microunde

Cuptorul cu microunde este una din cele mai mari invenţii ale secolului 20.

Cuptorul cu microunde este atât de popular deoarece mâncarea este gătită într-un timp foarte scurt. 

Este foarte eficient pentru că el încălzeşte foarte bine mâncarea şi nu vasul.

În timpul celui de-al doilea război mondial, doi britanici au inventat magnetronul, un tub capabil să producă microunde, care ulterior a fost utilizat la sistemul de detectare prin radar a avioanelor naziste.

Percy Le Baron Spencer era unul dintre inginerii care lucra la tehnologia radar, in anii care au urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial.
Intr-o zi, in anul 1946, cand lucra in laborator, a observat ca ciocolata pe care o avea in buzunarul de la pantaloni s-a topit.

Initial, acesta si-a folosit inventia ca sa produca popcorn, apoi a încercat să vadă ce se întâmpla cu un ou şi a descoperit că microundele generau o creştere extrem de rapidă a temperaturii în interiorul acestuia. 

Percy era angajatul companiei americane Raytheon, producător de aparatură militara, companie care a lansat în 1954 primul cuptor cu microunde comercial, denumit Radarange. Greutatea unui astfel de cuptor era de aproximativ 340 de kilograme şi avea un volum apropiat de cel al unui frigider. 

Principiul de functionare

Microundele sunt o forma de energie electromagnetica, precum undele radio si ocupa o parte din spectrul de putere sau energie electromagnetic.

Microundele sunt o forma de unde foarte scurte(de unde si numele) care calatoresc cu viteza luminii.

In lumea noastra moderna, microundele sunt folosite pentru telefoniile pe distante mari, programe de televiziune, internet, sateliti samd. Dar pentru multi dintre noi acestea reprezinta doar o notiune legata de gatirea sau incalzirea rapida a alimentelor.

Cuptorul cu microunde are in dotare un magnetron, un tub in care electronii sunt afectati de catre campurile magnetice si electrice in asa fel incat sa produca radiatii de microunde la aproximativ 2450 MHz.

Aceste radiatii interactioneaza cu moleculele din alimente.

Moleculele alimentelor, in special cele ale apei au un capat pozitiv si unul negativ precum un magnet are polaritate nord si sud.

Microundele generate de magnetron bombardeaza alimentele, ele fac moleculele polare sa se roteasca la aceeasi frecventa de milioane de ori pe secunda.

Toata aceasta agitatie creaza frictiune moleculara care incalzeste mancarea. Frictiunea insa este si cauza multor deteriorari ale moleculelor dimprejur, pe care le distruge, le rupe sau le deformeaza fortat

 

Inventator-Percy Le Baron Spencer

                   

bottom of page